Vindt u mijn product online?
Afgelopen week heb ik nieuwe hanglampen boven de tafel gekocht. De hanglamp neem ik als productvoorbeeld voor dit verhaal. Stel je bent een fabrikant van allerlei soorten lichtbronnen en je zoekt een manier om de online verkoop van dit product te vergroten. Je vraagt je af wat nodig is om online gevonden te worden. Ik beschrijf hieronder een situatie die waarschijnlijk herkenbaar is.
Op de afdeling productie is het nog wel in orde
e afdeling productie maakt veel soorten lampen en heeft de zaken goed georganiseerd. Alle werkinstructies zijn aanwezig om de fabricage goed te laten verlopen. De informatie over bijvoorbeeld materiaal, diameters en gewicht is allemaal gedocumenteerd vastgelegd. Uiteindelijk rolt er op deze afdeling een product met een artikelnummer en kostprijs uit. De lampen komen vervolgens netjes in een doosje op de plank terecht en de verkoop heeft alléén nog de taak om de producten te verkopen….
Hoe moeilijk kan het zijn!
Waar loopt Marketing & Sales tegenaan?
De afdeling ‘Verkoop’ krijgt regelmatig vragen van afnemers over de lampen. De medewerkers beantwoorden deze vragen en indien nodig kunnen zij informatie halen bij collega’s op de productieafdeling. Om de lamp echter succesvol te verkopen blijkt dat je veel meer productgegevens nodig hebt. Als verkoper wil je snel kunnen reageren en vragen kunnen beantwoorden, zoals ‘Past de lamp?’, ‘ Hoeveel licht geeft de lamp?’ en ‘Is de lamp dimbaar?’. Hierbij kunnen ook lastigere vragen naar voren komen, zoals ‘Hoe energiezuinig is de lamp?’ of ‘Wat is de levensduur?’. Om de data echt goed op orde te hebben dient dit in kaart gebracht te worden, zodat dit verwerkt kan worden in een brochure, catalogus of website.
Conclusie is dat er meer bij komt kijken dan alvorens verwacht, maar… met interne goede communicatie kom je een heel eind. Het is dan wel van belang dat alle afdelingen gegevens delen. In de praktijk komt het erop neer dat bijvoorbeeld alle excelsheets met info voor iedereen in het bedrijf beschikbaar moeten zijn.
De eisen van de groothandel
Wanneer je via de groothandels wilt gaan verkopen wordt er meer van je gevraagd. De groothandels eisen dat je aanlevert met een EAN/Gtincode. Dit is een unieke, wereldwijde code waardoor je producten overal kan verkopen. Denk aan Bol.com, Technische Unie, Oosterberg, Solar, Wasco etc. Ook moet het product wat je wil gaan verkopen geclassificeerd zijn volgens een data kwalificatiestandaard ETIM of GS1.
Het is best een hele klus om dit goed op orde te brengen, zeker wanneer het om veel producten met verschillende eigenschappen gaat. Veel fabrikanten die de omzet online willen vergroten krijgen te maken met het goed classificeren van hun producten. Als organisatie is het vaak niet haalbaar om iemand met de goede kennis en voldoende tijd hieraan te laten werken, waardoor de artikeldata ongeclassificeerd blijft. Hierdoor kan niet worden aangeleverd aan groothandels en zal de verkoop stagneren.
Waar ligt het probleem?
Van belang is om erachter te komen waar je staat als bedrijf in dit proces en wat er niet op orde is. De volgende zaken kunnen naar voren komen:
- We weten eigenlijk niet welke informatie we nodig hebben.
- Niemand heeft de kennis om de data te classificeren
- Niemand heeft de tijd op de data te classificeren
- Er is al software, maar het lukt niet om de juiste gegevens eruit te krijgen.
Tip!
Zoek contact en bespreek waar verbetering nodig is zodat uiteindelijk het classificeren van data in orde komt.
Vrijblijvend kunt u contact opnemen met Dutch Data Masters, René Cleijpool, 06-57098138 rene.cleijpool@dutchdatamasters.com
D utch D ata M asters
Info
PrivacybeleidKvK: 66055822BTW: NL001990108B54
Contact
Aalberse-lanen 583445 TC Woerdeninfo@dutchdatamasters.com06 57 09 81 38