kikker opweg naar succes

Een PIM-systeem, andere wegen naar succes

Regelmatig vertel ik over PIM-systemen, wat is het eigenlijk en wat levert het een bedrijf op? Een PIM-systeem (Product Information Management) is de verbindende schakel voor het succesvol beheren van digitale media.Het is goed koppelbaar met E-commerce, ERP-systemen, AudioVideo producties en online printen

Je luistert naar de uitdagingen die er zijn binnen een bedrijf, waarbij de volgende punten regelmatig naar voren komen:

  • Hoe zorg je ervoor dat de gegevens van de producten identiek en up to date zijn in de webshop
  • Hoe regel je op een goede manier de retourgoederen
  • Er is te veel personeel nodig om alles in goede banen te leiden
  • Hoe krijg je weer orde in de chaos Bijna elk bedrijf loopt tegen deze problemen aan, wanneer je online verkoopt ontstaan er nu eenmaal problemen die geregeld moeten worden.

Ik zie dat een bedrijf die bij punt A staat, met hulp van een PIM-systeem en goed advies, op een juiste manier bij punt B terecht kan komen. Wanneer je eenmaal bij punt B bent aangekomen kun je effectiever en kostenbesparend te werk gaan en ontstaat er een hogere omzet. Dit is voor mij een weet, maar hoe overtuig ik anderen dat een PIM-systeem de oplossing is?

Verandering, loop je graag voorop of liever achteraan?

Voor oplopen in de Product Informatie Management

Ik las een interessant verhaal in ZBB over wolven, leiderschap en samenwerken waarin je in eerste instantie denkt: ik wil voorop lopen! Het klinkt namelijk nogal negatief wanneer je achteraan loopt. Het artikel geeft echter een andere wending en in de conclusie lees je dat voorop en achteraan lopen anders uitgelegd kan worden. Dit artikel zette mij aan het denken, als mens kunnen we nog wat leren van de wolven! De conclusie in het artikel vertelt dat het allerbelangrijkste is dat je iedereen binnenboord houdt en niemand voorbij loopt, want samen ben je altijd sterker.

Ook al lijkt het wat vreemd, er is een brug te maken wanneer je als bedrijf moet veranderen in de weg naar het goed op orde brengen van alle productdata voor onder andere de webshop. In eerste instantie neemt bijvoorbeeld de afdeling Marketing & Sales met de directie de beslissing om met een PIM-systeem te gaan werken. Zij nemen de leiding hierin en willen dat er effectiever en kostenbesparend gewerkt gaat worden. Een goede leider stuurt de groep aan en zorgt dat er goed samengewerkt wordt binnen de organisatie. Het inrichten van een PIM- systeem is een belangrijke klus waarbij uiteindelijk alle afdelingen profijt ervaren.

Om arm het PIM systeem

Wanneer je bij punt B bent…..

Lever je betere kwaliteit, werk je kostenbesparend en creëer je een hogere omzet!

Natuurlijk moet er geïnvesteerd worden in een PIM-systeem met de bijbehorende kosten en inspanning. Maar, aan het einde van de rit, wanneer je bij punt B bent aangeland, zijn de voordelen groot.

  • Het PIM-systeem zorgt ervoor dat al deze data vanuit één platform kan worden beheerd en gedistribueerd over alle kanalen.
  • De data is identiek, wat zorgt voor een verhoogde kwaliteit.
  • De consument krijgt overal, website, webshops, prints dezelfde informatie te zien. Hierdoor is er minder kans dat consumenten het verkeerde geleverd krijgen, minder retourgoederen, minder kosten.
  • Wanneer je een webwinkel hebt, is de kans groot dat er veel combinatiemogelijkheden zijn. Stel je verkoopt meubels, deze zijn meestal in verschillende kleuren en materialen leverbaar. Een PIM-systeem zorgt ervoor dat deze ingewikkelde data op een eenvoudige manier beheerd kan worden.
  • Binnen een PIM-systeem kun je producten en productgroepen classificeren, waardoor een product ontstaat met specifieke kenmerken. Een PIM-systeem kan ondersteuning bieden, wat goede invloed heeft op de conversie (uiteindelijk bij verkoop, hogere omzet).

Dutch Data Masters

Info

Privacybeleid
KvK: 66055822
BTW: NL001990108B54

Contact

Aalberse-lanen 58
3445 TC Woerden
info@dutchdatamasters.com
06 57 09 81 38