Dutch Data Masters
Het gaat goed in Nederland. We horen via allerlei media minder werklozen, meer vacatures, vertrouwen in de toekomst. We merken om ons heen dat de er meer vertrouwen is bij consumenten en producenten. We doen het dus goed, maar toch kan het beter!
We hebben de recessie achter de rug, veel bedrijven hebben het moeilijk gehad om hun hoofd boven water te houden. Ook al klinkt het vreemd, de recessie heeft ook voordelen opgeleverd. Doordat veel bedrijven kritisch naar allerlei kosten moesten gaan kijken kwamen ze sterker uit de crisis. De recessie zorgt er ook vaak voor dat je als ondernemer creatiever wordt. Je moet met elkaar naar oplossingen zoeken en deze creativiteit leidt tot nieuwe initiatieven. Ook al zijn er allemaal mitsen en maren, ik denk dat 2018 een mooi uitgangspunt is om naar de toekomst te kijken van handel drijven via internet, E-commerce.
Eigenlijk weten we wel dat het belangrijk is om dit goed aan te pakken. We kennen zelf de voordelen van het online shoppen. De webshop die je bezoekt heeft geen openingstijden en heeft een breed assortiment artikelen in de verkoop. Dit ervaren we als prettig en dit wil je ook bieden aan je klanten, maar wanneer maak je als bedrijf de keuze om hier serieus mee aan de slag te gaan?
Wie de keuze niet maakt om met E-commerce aan de gang te gaan laat belangrijke kansen liggen. De bedrijven om je heen ondernemen wel actie hierin en voor je het weet rent de concurrent je voorbij. Op het moment dat je de keuze maakt om te investeren in een webshop moet het wel de kansen en voordelen opleveren die je voor ogen hebt. Uiteindelijk dienen de voordelen op te wegen tegen de nadelen.
Voordelen bedrijf:
Voordelen consument:
Door gebruik te maken van E-commerce maak je jezelf zichtbaar en kunnen producten en diensten aan een veel groter publiek aangeboden worden.
E-commerce biedt niet alleen kansen, er zijn ook zaken die problemen op kunnen leveren. Wanneer je ondoordacht gaat verkopen via de webshop kan een willekeurige situatie ontstaan.
Een voorbeeld: mevrouw De Vries koopt via de webshop “tuinartikelen enzo” een grasmaaier voor haar gazon. Ze heeft een aantal websites vergeleken en besteld uiteindelijk de solide, meest goedkope grasmaaier bij “tuinartikelen enzo”. Mevrouw De Vries verwacht de grasmaaier binnen 2 dagen te ontvangen. Het zit echter even tegen, de grasmaaier is niet op voorraad en wordt wat later verstuurd. Op het moment van levering blijkt ook nog dat het verkeerde product is geleverd.
Wat ging er mis? De gegevens van de grasmaaier staan niet goed vermeld in de webshop. De specificaties van het artikel kloppen niet met de prijs. Resultaat: ontevreden klant, onnodige kosten (omdat het artikel retour wordt gestuurd) en een slechte review op internet. Wanneer dit regelmatig gebeurt lopen de kosten enorm op. Omdat de marges vaak laag zijn, wordt het des te belangrijker om van te voren de strategie te bepalen en te investeren in goede systemen.
Retourartikelen zijn een gevaar voor de winst in een bedrijf!
Dit wiel is al uitgevonden, problemen zoals met de grasmaaier is met een goed PIM systeem op te lossen. In een PIM systeem kunnen alle gegevens van je producten eenduidig opgeslagen worden. Dit voorkomt fouten, retourzendingen en een hoop irritaties.
Wil je meer weten over Product Information Management (PIM), lees het artikel: Al die termen! ERP, PIM, ETIM, DAM, BIM
PrivacybeleidKvK: 66055822BTW: NL001990108B54
Aalberse-lanen 583445 TC Woerden info@dutchdatamasters.com 06 57 09 81 38