T-Ford als symbool voor classificatie

Al die termen! ERP, PIM, ETIM, DAM, BIM

Tijdens een barbecue met wat vrienden probeer ik uit te leggen wat een PIM systeem is en merk dat er onduidelijkheid is. Niet alleen over de term PIM, ook over de termen ERP, ETIM, BIM en DAM. Het gezegde van de klok en de klepel is van toepassing.

Slimme Systemen!

Je leest steeds meer over deze termen ERP, PIM, DAM, MAM en BIM, maar wat houdt het in? Het klink allemaal nogal ingewikkeld. Wanneer ik op het internet zoek naar de betekenis van de afkortingen begrijp ik dat het allemaal wat vaag is. Ik probeer het helder te krijgen, hopelijk geeft het jou ook wat meer duidelijkheid…

tekst ballon: ik kan hier geen Chocola van maken

ERP, gebruikelijk in de meeste bedrijven

Ha, dit is bekend bij mij! Ik heb wat administratieve ervaring in een bedrijf in de installatiebranche en daar wordt gewerkt met een ERP-systeem. De afkorting is zo gevonden en staat voor Enterprise Resource Planning. Al mijn collega’s werken met dit systeem en centraal worden hier de offertes en facturen gemaakt, voorraden beheerd en orders met artikelen ingezet. Superhandig systeem, bijna elk bedrijf werkt wel met een of ander ERP-systeem. In het bedrijf waar ik het over heb worden geen artikelen verkocht via een webshop, er is daardoor weinig behoefte en noodzaak om uitgebreide informatie over producten te verzamelen in een systeem.

PIM, onmisbaar bij optimale marketing

Het staat voor Product Informatie Management en geeft een enorme ondersteuning bij een optimale marketing. Maar, wanneer ga je gebruik maken van een PIM systeem en heeft elk bedrijf zo’n PIM systeem nodig?

Stel je bent eigenaar van een klein bedrijf met zo’n 3 medewerkers. Je hebt een webshop waar circa 100 producten verkocht worden. Het lukt heel goed om met elkaar goed te overleggen en besluiten te nemen hoe je de producten omschrijft. Samen zorg je ervoor voor dat alle gegevens van de producten identiek zijn, op elke afdeling en in de webshop.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en de situatie verandert. Het bedrijf is succesvol en er werken inmiddels veel meer medewerkers. Er is zelfs sprake om te gaan verhuizen naar een groter pand. De website met de webshop is vernieuwd en er worden veel meer producten aangeboden en verkocht. Het succes van het bedrijf is positief, het geeft echter ook meer kopzorgen. Je merkt dat het lastig is om alle producten op een goede manier te beheren en te distribueren. Er is veel tijd en personeel nodig om de productchaos in goede banen te leiden. De kosten nemen toe en dit moet echt opgelost worden.

tekst ballon: Het kwartje is gevallen

Oplossing

Een PIM systeem biedt uitkomst, het zorgt ervoor dat alle data vanuit één systeem kan worden beheerd en verspreid via alle kanalen. De data is overal identiek, dit houdt in dat op elke afdeling: inkoop, verkoop en marketing gekeken kan worden naar dezelfde data. Het is mooi, dat je met hulp van een PIM systeem kan bepalen hoe je deze producten aanbiedt.

Een voorbeeld: Je bent leverancier van ventilatiesystemen en je hebt meerdere webshops. Met behulp van het PIM systeem kun je aangeven welk product op welke webshop(s) te koop is en tegen welke prijs.

 • Webshop 1 verkoopt diverse merken woonhuis ventilatoren: Duco, Zehnder, Itho, Buva, Orcon
 • Webshop 2 verkoopt alleen de aanbiedingen
 • Webshop 3 verkoopt alleen de badkamer-toilet ventilatoren

Antwoord op de vraag: wanneer ga je gebruik maken van een PIM systeem? Dit is afhankelijk van het aantal medewerkers in een bedrijf en het aantal producten die verkocht worden via de webshop. Ik denk dat menig bedrijf in het MKB hier voordeel van heeft.

Op een gegeven moment is het niet beheersbaar meer en heb je voor goede marketing en verkoop een PIM systeem nodig.

Wat een probleem of tegenwoordig uitdaging lijkt, wordt door PIM op de juiste manier opgelost. In het bedrijf heb je gegevens zoals product data en afbeeldingen in een ERP-systeem, excel sheets en op de netwerkschijf staan. Je wilt dat deze belangrijke gegevens in één systeem verzameld worden. De slimmere PIM systemen hebben de mogelijkheid om dit te realiseren.

ETIM, voor uitwisseling van productgegevens

Op dit moment wordt ETIM gebruikt in de gehele keten van de bouw-, installatie- en maritieme sector. In het ETIM model worden producten eenduidig geclassificeerd en voorzien van kenmerken.

Dit is nodig omdat het steeds belangrijker wordt om productgegevens van goede kwaliteit te bieden. Ik zoek op het internet naar bijvoorbeeld een keukenkraan. Ik wil de juiste specificaties vinden over dit product en kunnen vergelijken. De leverancier van kranen wil graag de keukenkraan aan mij verkopen, maar wil ook dat ik tevreden ben met de kraan. Wanneer ik het artikel terug stuur omdat ik de verkeerde kraan heb besteld ontstaan er kosten die voorkomen hadden kunnen worden. Wanneer je als leverancier zorgt dat je product eenduidig geclassificeerd wordt gaat de datakwaliteit omhoog.

Resultaat:

 • Je krijgt geleverd wat je besteld
 • Minimale faalkosten
 • Het voorkomt dubbel werk
 • Product data is onderling probleemloos uitwisselbaar

Een bijkomend voordeel is dat de producten in het ETIM model in meerdere talen weergegeven kunnen worden, handig!

tekst ballon: het wiel opnieuw uitvinden

DAM, voor je marketing

Deze afkorting staat voor Digital Asset Management (DAM). MAM wordt ook wel gebruikt: Media Asset Management.

Het werd op een gegeven moment steeds belangrijker om productplaatjes en handleidingen in allerlei formaten intern en voor klanten beschikbaar te hebben. De technologie DAM maakt het mogelijk om allerlei digitale bestanden, denk aan afbeeldingen, documenten, video’s en presentaties op een snelle manier veilig op te slaan. Je kunt deze bestanden bewerken en delen met elkaar.

Een situatie die zomaar voor zou kunnen komen in elk bedrijf. Je herkent het waarschijnlijk wel, kort van te voren wil je nog even de presentatie met de nieuwste producten met bijbehorende plaatjes op orde brengen. De foto’s zijn niet te vinden en je collega die het zou moeten weten is ziek. Je collega heeft het wel op orde hebben in een eigen gestructureerd systeem, maar jij kan niet bij deze bestanden. Wat zou het prettig zijn wanneer er een systeem beschikbaar was, die zou zorgen dat deze afbeeldingen makkelijk te vinden zouden zijn voor iedereen. Dit kan met DAM en MAM.

BIM, veel meer dan een 3D-model

Er is tegenwoordig veel aandacht voor dit onderwerp, het lijkt zelfs een werkwoord te worden: Bimmen! Je kunt dus Bimmen of wel samenwerken in een gebouw van begin tot het eind.

Wikipedia zegt: een bouwwerkinformatiemodel, in het Engels building information models. In een BIM-model worden bestanden met informatie van begin tot het eind van een gebouw opgeslagen. Dit houdt in: vanaf het eerste ontwerp, alle facetten gedurende de bouw en het beheer tot de sloop van een gebouw. Het uitgangspunt van BIM is dat verschillende teams samenwerken in verschillende fasen van het gebouw. Uiteindelijk hebben alle belanghebbenden er voordeel bij, denk hierbij aan de opdrachtgever, projectontwikkelaar, architect, aannemer en installateurs, bewoners, de facilitair medewerker en zelfs gemeente en overheid.

BIM is…..

 • Virtueel bouwen
 • Verminderen van faalkosten
 • Verkorten van de bouwtijd
 • Leveren van een hogere kwaliteit
 • Een samenwerkingsvorm met goede communicatie en afstemming tekst ballon: al die termen PIM, ERP, DAM. BIM, ETIM

Heeft het je interesse gewekt?Heb je hier een mening over? Ik ben nieuwsgierig naar je reactie….

Dutch Data Masters

Info

Privacybeleid
KvK: 66055822
BTW: NL001990108B54

Contact

Aalberse-lanen 58
3445 TC Woerden
info@dutchdatamasters.com
06 57 09 81 38